Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Sclaigneaux

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Ludwig Bontinck

HLDR 7856 en 7854 NMBS
ZZ 34741 Genk-Goederen - Châtelet-Formation
Sclaigneaux, 2005-05-19

 
Omschrijving:


Lijn 125 is niet zomaar een lijn, het is zowaar een fotopuntenlijn! Langsheen het traject Liège – Namur ontdekt u werkelijk om de zoveel meter een fraaie locatie. Een van die mooie stekken vindt u terug in het dorp Slaigneaux, waar u de trein in een machtig landschap kan fotograferen.

Een rots zorgt voor wat tegengewicht aan de linkerzijde van uw beeld terwijl de rechterzijde opgevuld wordt door de Maas en een bunker. Tussenin dit fraaie landschap passeren doodleuk en vrij frequent erg fraaie cargo’s en reizigerstreinen.

 
Verkeer:


Reizigers:
Drie reizigerstreinen per uur in elke richting (zes in totaal):

Weekdagen:
  • IC D Lille (F) - Namur - Herstal
  • IC M Brussel – Namur - Liers
  • Stoptrein Tamines – Namur – Flémalle-Haute

Weekends (minder geschikt):
  • IC D Lille – Namur - Liers
  • Stoptrein (om de 2 uur) Namur - Luik


Goederen:
Ook deze lijn is een trekpleister voor cargoliekers, vooral dan op weekdagen (al is het op zaterdag nog behoorlijk). De goederendienst is machtig intens met treinen uit alle windhoeken van het land in transit naar binnenlandse als zowel buitenlandse bestemmingen. Vrijwel alle soorten goederen worden vervoerd langsheen deze lijn, wat dan weer garant staat voor diversiteit in het cargogebeuren.

Toeristisch:
Tijdens de zomer zijn er nog enkele Toeristentreinen.

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een diesellocomotief voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
MS: Klassieke MS, MS 80/82, MS 96.

Goederen:
HLE: Reeksen 21,23, 26, 27, 28 NMBS, Reeks 36000 SNCF
HLD: Class 66, G2000 (Privé-operatoren).
HLDR: Reeks 77/78.

 
Zonnestand:


Winter:
11.00u - 13.30u

Zomer:
12.00u - 14.30u
 
Periode:


Het hele jaar door. Begroeiing kan een probleem vormen!
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):U neemt in Namen de L-trein richting Luik (of in Luik de L-trein richting Namen) en u stapt uit in het station van Sclaigneaux. Als u in de richting van de Maas kijkt, gaat u linksaf langsheen de Maas richting Namen. U blijft de weg volgen tot aan de bunker, waar de straat ten einde loopt. Voor u ziet u een heuvel liggen, waar tussen het groen een weg naar boven is gebaand. Deze wandelt u op tot boven, waar het fotopunt bereikt is.
 
Wegbeschrijving
(auto):U neemt op de E 411 (Brussel – Namen – Luxemburg) de afrit 15 en rijdt van daar de N90 richting Huy en Luik op. U passeert hierbij aan uw linkerzijde de fraaie dorpjes Marche-Les-Dames en Nameche. Als u het dorpje Sclayn binnenrijdt, neemt u even voorbij de kerk de eerste straat links (richting Vezin), waarbij u de Maas oversteekt. Eens over de brug rijdt u naar rechts en rijdt u onmiddellijk terug rechtsaf de kade op, waar u opnieuw rechtsaf rijdt en de weg langs de Maas richting Namen oprijdt. U blijft de weg volgen tot aan de bunker, waar de straat ten einde loopt. Voor u ziet u een heuvel liggen, waar tussen het groen een weg naar boven is gebaand. Deze wandelt u op tot boven, waar het fotopunt bereikt is.
 
Extra:


Dienstregelingen:

De inwendige mens:
Al treft u hier en daar een winkeltje aan (over de Maas), toch is het aangeraden het nodige proviand mee te nemen.

De fotostek bevindt zich tenmidden van brandnetels, wees dus voorbereid (lange broek). U kan natuurlijk ook een zeis mee naar boven sleuren en wat maaien. Uw collega fotografen zullen u dankbaar zijn.