Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Monsin

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Steven Wuyts

HLD 6319 NMBS
FO-trein
Ile de Monsin, 2003-09-13

 
Omschrijving:


Het bruggetje van Ile de Monsin is alom gekend als zijnde een fraai fotopunt, niet alleen vanwege de mooie omgeving, maar zeker ook omwille van de vloeibare staaltreinen die met regelmaat van de klok passeren.
 
Verkeer:


Reizigers:
Nihil

Goederen:
De FO-treinen, oftewel het vervoer van vloeibaar staal.
De kadans van deze transporten is vrij strak: dag en nacht, 7 dagen op zeven pendelen over een afstand van 22 kilometer ledige en beladen vloeibare staaltreinen tussen de hoogovens van Cockerill Sambre te Ougrée (Seraing) en de staalgieterij en warmwalserij van Cokerill Sambre te Chertal. Om de 45 à 60 minuten rijden er treinen tussen de twee vestigingen. Tijdens het weekend ligt de frequentie ietsje lager: om de 90 minuten.

Tussen de FO-treinen in rijden er ook nog treinen beladen met staalrollen richting Kinkempois, van waaruit ze verder ter bestemming gebracht worden. Uiteraard zijn er ook ledige ritten (aanvoer wagons) richting Chertal.

Bovendien bevindt zich op Ile de Monsin nog een aansluiting die eveneens op regelmatige basis bediend wordt.


Toeristisch:
Nihil

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een diesellocomotief voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
Nihil

Goederen:
HLDR: Reeks 77/78 NMBS
 
Zonnestand:


Winter:
13.30u - 16.30u

Zomer:
14.30u - 17.30u
 
Periode:


Heel het jaar
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Vanuit Liège-Guillemins zijn er regelmatig treinen (IC/IR/L) naar Herstal.
Vanuit het station gaat u zuidwaarts tot u aan de Maas komt. Daar gaat u linksaf en volgt de Maas tot u aan de Pont de Milsaucy komt, waar u rechts ingaat (de brug over de Maas). Even verder op de straat bevindt zich het fotopunt.

 
Wegbeschrijving
(auto):E40 Luik – Aken afrit 35 (Herstal). Hier rijdt u richting Herstal (Rue Pierre Joseph-Antoine). Na ongeveer 1 kilometer gaat deze over in de Rue du Grand Puits, die u moet volgen tot aan de rotonde, die u links moet afslaan (rij dus eerst een driekwart toer rond de rotonde), zodat u op een kade uitkomt, waar u rechts moet afslaan (Boulevard Albert). Deze volgt u tot aan de Pont de Milsaucy (eerste straat rechts, de brug over de Maas), waar u inrijdt. Iets verder op de linkerkant bevindt zich dan het fotopunt.
 
Extra:


Op de Boulevard Albert (als u de brug over de Maas oversteekt richting Herstal, de kade rechts) bevindt zich een supermarkt.