Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Marche-les-Dames

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© ThomSten

2 x MS 96 NMBS
IC D 909 Lille Flandres (F) - Herstal
Marche-les-Dames, 2004-06-25

 
Omschrijving:


Lijn 125 valt zonder meer te klasseren onder de noemer ‘mooiere Belgische spoorweglijnen’. De lijn kent een aantal fraaie fotopunten, waaronder een bijzonder fraai fotopunt te Marche-les-Dames.

Het fotopunt te Marche-les-Dames situeert zich tussen de rotspartij en de Maas (Meuse) en biedt u een heel bijzonder zicht op treinen komende uit Namur en Liège.
Een heel eind verder (niet op de foto te zien) stoppen een aantal reizigerstreinen in het station van Marche-les-Dames, waardoor de snelheid op dit punt al wat minder is dan deze van de vele doorgaande treinen.
Het fotopunt is relatief wijds zodat u de kans krijgt lange treinen (bijna) geheel zijdelings op de foto te krijgen.

 
Verkeer:


Reizigers:
Drie reizigerstreinen per uur in elke richting (zes in totaal):

Weekdagen:
  • IC D Lille (F) - Namur - Herstal
  • IC M Brussel – Namur - Liers
  • Stoptrein Tamines – Namur – Flémalle-Haute

Weekends (minder geschikt):
  • IC D Lille – Namur - Liers
  • Stoptrein (om de 2 uur) Namur - Luik


Goederen:
Op deze magnifieke lijn rijdt in beide richtingen redelijk veel binnenlands als internationaal goederenverkeer. Ook losse locs zijn hier helemaal niet zeldzaam.

Toeristisch:
Tijdens de zomer zijn er nog enkele Toeristentreinen.

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een diesellocomotief voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
MS: Klassieke MS, MS 80/82, MS 96.

Goederen:
HLE: Reeks 21,27, 23, 26, 28 NMBS, Reeks 36000 SNCF
HLD: Class 66 en G2000 (Privé-operatoren)
HLDR: Reeks 77/78 NMBS

 
Zonnestand:


Winter:
8.30u - 11.30u voor treinen richting Liège
14.00u - 17.00u voor treinen richting Namur


Zomer:
9.30u - 12.30u voor treinen richting Liège
15.00u - 18.00u voor treinen richting Namur

 
Periode:


De bloeiseizoenen zijn te vermijden, aangezien de bladeren van bomen, en bomen dan hoge toppen scheren, wat het zicht op de treinen bemoeilijkt.
Meer geschikte seizoenen zijn de herfst en de winter.

 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Om dit fotopunt te bereiken neemt u best niet de trein naar Marche-les-Dames, want dan bevindt u zich aan de verkeerde kant van de Maas. Bovendien ligt er geen brug in de onmiddellijke omgeving…
Neem daarom in Namur (station) de bus lijn 12 (Namur - Huy) van de TEC (www.infotec.be). De rit naar het fotopunt duurt een kwartier.
Stap af in Brumagne (niet in Marche-les-Dames, dit is aan de overzijde van de Maas), halte "Brumagne Village". U bevindt zich dan op de "Chaussée de Liège", welke u moet oversteken (Let op! Er zijn geen zebrapaden!) Daarna volgt u de baan even terug richting Namur, tot u de "Rue du Chafour" tegenkomt, waar u rechts ingaat en welke u volgt tot de oever van de Maas. Langsheen de Maas loopt een weggetje, waarlangs meerdere fotopunten mogelijk zijn. De foto is even verderop richting Liège genomen, op een plaats waar men letterlijk zo de Maas kan inlopen.
Even verderop staan enkele struiken, zodat deze fotopunten minder geschikt zijn.

 
Wegbeschrijving
(auto):Neem de N 4 / E 411 naar Namur. Aldaar aangekomen neem je, via afrit 15, de N 90 richting Huy. Deze weg loopt vervolgens een tijdje ten Zuiden van de Maas. Als deze weg zich van de Maas verwijderd, en er komen enkele huizen (gehucht Brumagne) kunt u op 3 punten wegjes in richting Maas. Deze 3 wegjes zijn onderling met elkaar verbonden, deze verbindingslijn is de ‘fotolijn’.
 
Extra:


Zorg dat u voldoende proviand bij zich heeft, immers in Brumagne zijn er bitter weinig bevoorradingswinkels te vinden.